Strengthening collaborative food waste prevention in Peru: towards responsible consumption and production
Ver/
Descargar
(application/pdf: 766.8Kb)
(application/pdf: 766.8Kb)
Fecha
2022-01-18Autor(es)
Cordova-Buiza, Franklin
Paucar-Caceres, Alberto
Quispe-Prieto, Silvia Cristina
Rivera-Garré, Andrea Pierina
Huerta-Tantalean, Lucero Nicole
Valle-Paucar, Jesús Enrique
Ponce de León-Panduro, Carla Vanessa
Burrowes-Cromwell, Toni
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Inefficient management and handling of organic waste generated by the food service sector is a big global challenge. In addition to the negative environmental impacts of food waste, the effect of the amount of food that is wasted when it is not handled properly is even more alarming. This is particularly when we witness the millions of people who suffer from lack of food and malnutrition. The objective of this research is to examine the situation of organic waste management in food services in the cities of Lima and Tacna in Peru. Using a quantitative methodological approach to waste management, a questionnaire was administered to a sample of 67 restaurants in both cities. The survey results suggest that the restaurants do not carry out the separation or reuse of organic waste. Furthermore, the main methods of disposal include providing surpluses to the staff and sending organic waste to the sanitary landfill and slaughterhouses. There is also a lack of awareness and training about the importance of organic waste management. From the restaurants interviewed, although around 60% claimed to segregate them, only 28% measured organic waste using a manual control and 18% indicated that they weighed the waste for management purposes. As a corrective measure for this deficiency, the production of an awareness video was created to improve decision-making and support change.
Mostrar más
Cita bibliográfica
Cordova, F., ...[et al.]. (2022). Strengthening collaborative food waste prevention in Peru: towards responsible consumption and production. Sustainability, 14(3). https://doi.org/10.3390/su14031050
Materia
Colecciones
El ítem tiene asociados los siguientes ficheros de licencia:
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como info:eu-repo/semantics/openAccess
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título, autor o materia.
-
Manejo de residuos comunes para mejorar la gestión ambiental del Hospital Belén de Trujillo
Ticlia Garcia, Erika Lisseth (Universidad Privada del Norte, 2020-05-28)Acceso abiertoLa presente investigación tiene como objetivo general contribuir con el manejo adecuado de residuos sólidos para mejorar la gestión ambiental del hospital Belén de Trujillo, para ello, se realizó un estudio de caracterización ... -
Manejo de residuos sólidos municipales en la gestión ambiental del distrito de Taurija–Provincia de Pataz
Malqui Meza, Johan Antonio (Universidad Privada del Norte, 2020-05-29)Acceso abiertoLa presente investigación tiene por finalidad establecer el manejo de los residuos sólidos municipales brindando lineamientos y propuestas para mejorar la gestión ambiental en el distrito de Taurija. Tiene una metodología ... -
Evaluación de la capacidad de la larva de mosca soldado negra (hermetia illucens) en la transformación de residuos orgánicos en el distrito de Yanatile – Cusco, 2023
Choqqueconsa Callañaupa, Norma (Universidad Privada del Norte, 2024-03-24)Acceso abiertoEl trabajo de investigación evaluó la capacidad de las larvas de Mosca Soldado Negra MSN (Hermetia illucens), para la conversión y reducción de residuos orgánicos en tres tratamientos diferentes. El tratamiento T2, compuesto ...