Application of residual blue shark skin (Prionace glauca) clarifying sugarcane juice [Aplicación de residuos de tiburón azul (Prionace glauca) como clarificante de jugo de caña]

View/ Open
Descargar
(application/pdf: 2.010Mb)
(application/pdf: 2.010Mb)
Date
2020-08-15Author
Cadillo, Annel
Mercedes-Cardenas, Santos
Valdiviezo-Quipuscoa, Deysi
Linares, Guillermo
Metadata
Show full item recordAbstract
RESUMEN
La Industria pesquera y el consumo de productos del mar, genera gran cantidad de residuos que derivan en la contaminación del ambiente, entre ellos la piel de los peces, que puede ser utilizada para la extracción de aditivos de uso alimentario. En este contexto, el objetivo del estudio fue evaluar el efecto de la utilización de gelatina extraída de piel de tiburón azul (Prionace glauca) en la clarificación de jugo de caña, para determinar las concentraciones y temperaturas óptimas del proceso mediante la metodología de superficie de respuesta. Como resultado se obtuvieron concentraciones óptimas entre 1.8 g/L y 2.8 g/L y temperaturas entre 47.7 °C y 50 °C. La gelatina extraída de piel de tiburón azul mostró una excelente capacidad como agente clarificante, convirtiéndose en una alternativa para el aprovechamiento de residuos pesqueros en aplicaciones industriales.
Mostrar más
ABSTRACT
The fishing industry and the consumption of seafood products generates a large amount of waste that results in environmental pollution, including fish skin, which can be used for the extraction of food additives. Thus, the objective of the study was to evaluate the effect of the use of gelatin extracted from blue shark skin (Prionace glauca) in the clarification of cane juice, to determine the optimal concentrations and temperatures of the process through the response surface methodology. As a result, optimal concentrations between 1.8 g / L and 2.8 g / L and temperatures between 47.7 ° C and 50 ° C were obtained. The gelatin extracted from blue shark skin showed an excellent capacity as a clarifying agent, making it an alternative for the use of fish waste in industrial applications.
Mostrar más
Bibliographic citation
Cadillo, A. ...[et al]. (2020). Application of residual blue shark skin (Prionace glauca) clarifying sugarcane juice [Aplicación de residuos de tiburón azul (Prionace glauca) como clarificante de jugo de caña]. Proceedings of the LACCEI International Multi-conference for Engineering, Education and Technology,(48). https://doi.org/10.18687/LACCEI2020.1.1.48
Collections
The following license files are associated with this item:
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Thermal stability of anthocyanins in grape skin extracts from red winemaking residues
Merino-Miñano, María Fernanda; Luján-Herrera, Gladys Esmeralda; Vejarano, Ricardo (Springer, 2021-06-15)Acceso abiertoABSTRACT The stability of anthocyanins in extracts from red grape skins after applying dehydration temperatures of 40 °C and 150 °C was evaluated. Two fractions of red grape skins: unfermented fresh grape skins (F) and ... -
App OnViolet on UV radiation skin care habits
Uceda Martos, Patricia Janet; Bazán Díaz, Laura Sofía; Solano Cueva, Elki Mimar (Springer, 2022-01-01)Acceso cerradoWith the development of the OnViolet application, it was sought to determine its impact on people's habits when faced with exposure to the sun's rays. For the development of the system, OpenUp was used as a framework. ISO ... -
Manejo de residuos comunes para mejorar la gestión ambiental del Hospital Belén de Trujillo
Ticlia Garcia, Erika Lisseth (Universidad Privada del Norte, 2020-05-28)Acceso abiertoLa presente investigación tiene como objetivo general contribuir con el manejo adecuado de residuos sólidos para mejorar la gestión ambiental del hospital Belén de Trujillo, para ello, se realizó un estudio de caracterización ...