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dc.contributor.authorVejarano, Ricardo
dc.contributor.authorGil-Calderón, Angie
dc.contributor.authorMorata, Antonio
dc.date.accessioned2021-06-19T00:34:22Z
dc.date.available2021-06-19T00:34:22Z
dc.date.issued2019-09-17
dc.identifier.citationVejarano, R., Gil, A. & Morata, A. (2020). Bioconversion and effect of metabolic inhibitors on secondary metabolites production during alcoholic fermentation [Bioconversión y efecto de inhibidores metabólicos sobre la producción de metabolitos secundarios durante la fermentación alcohólica]. Proceedings of the LACCEI International Multi-conference for Engineering, Education and Technology, (168). https://doi.org/10.18687/LACCEI2019.1.1.168es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11537/26889
dc.description.abstractABSTRACT The aim of this study was to evaluate the bioconversion of metabolic inhibitors (furfural, o-vanillin, transcinnamic acid and copper) during alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae, and its effect on secondary metabolites production. The tested yeast shows a good activity to convert furfural and o-vanillin into their derivatives furfuryl alcohol and ovanillyl alcohol, respectively, both detected in the respective mediums at final of fermentative process. Also, the production of higher alcohols was affected in the presence of o-vainillin and trans-cinnamic acid, and to a lesser extent of copper, with a marked effect obtained by discriminant analysis.es_PE
dc.description.abstractRESUMEN El objetivo del estudio fue evaluar la bioconversión de inhibidores metabólicos (furfural, o-vainillina, ácido transcinámico y cobre) durante la fermentación alcohólica por Saccharomyces cerevisiae, y su efecto sobre la producción de metabolitos secundarios. La levadura mostró buena actividad para convertir furfural y o-vainillina en sus derivados alcohol furfurílico y alcohol o-vainíllico, respectivamente, detectados en los respectivos medios tras el proceso fermentativo. Así mismo, la presencia de ovainillina y ácido trans-cinámico, y en menor medida de cobre, afectó la producción de los alcoholes superiores, con un marcado efecto obtenido mediante análisis discriminante.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherLACCEIes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Estados Unidos de América*
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Estados Unidos de América*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/*
dc.sourceUniversidad Privada del Nortees_PE
dc.sourceRepositorio Institucional - UPNes_PE
dc.subjectFermentaciónes_PE
dc.subjectMetabolismoes_PE
dc.subjectEtanoles_PE
dc.subjectMicrobiologíaes_PE
dc.titleBioconversion and effect of metabolic inhibitors on secondary metabolites production during alcoholic fermentation [Bioconversión y efecto de inhibidores metabólicos sobre la producción de metabolitos secundarios durante la fermentación alcohólica]es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectes_PE
dc.publisher.countryUSes_PE
dc.identifier.journalProceedings of the LACCEI International Multi-conference for Engineering, Education and Technologyes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.00es_PE
dc.description.sedeTrujillo San Isidroes_PE
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18687/LACCEI2019.1.1.168


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