Nutrición y Dietética
Envíos recientes
-
Personal history and body mass index as a mediator effect on blood pressure in health personnel at a hospital in Guayaquil - Ecuador [Antecedentes personales e índice de masa corporal como efecto mediador en la presión arterial en el personal de salud en un Hospital de Guayaquil – Ecuador]
(Fundacion Alimentacion Saludable, 2023-05-01)Acceso abiertoIntroducción: La hipertensión arterial es el principalriesgo de sufrir enfermedad cardiovascular, muchos factoresimplicados entre ellos la edad, inactividad física, sexo, taba-quismo, alcohol, stress y obesidad.Objetivos: ... -
Effect of a low glycemic index diet in obese women with hyperinsulinemia [Efecto de una dieta de bajo índice glucémico en mujeres obesas con hiperinsulinemia]
(Fundacion Alimentacion Saludable, 2023-03-23)Acceso abiertoIntroducción: La obesidad en los últimos años ha incre-mentado su prevalencia a nivel nacional e internacional. Lasdietas bajas en índice glucémico disminuyen el peso y regulalos niveles de insulina en pacientes obesos. ... -
Nutritional quality through three models of nutrient profiles in ultra-processed foods sold in supermarkets [Calidad nutricional a través de tres modelos de perfil de nutrientes en alimentos ultraprocesados comercializados en supermercados]
(Elsevier B.V., 2023-03-27)Acceso abiertoIntroducción: Países de América Latina han implemen-tado diferentes modelos de advertencias publicitarias en ali-mentos ultraprocesados, para identificar los nutrientes críti-cos, como parte de sus políticas para disminuir ... -
Start time of complementary feeding and hemoglobin level in children under seven months [Tiempo de inicio de la alimentación complementaria y nivel de hemoglobina en niños menores de siete meses]
(Sociedad española de dietética, 2023-03-27)Acceso abiertoIntroducción: La anemia infantil es un problema de SaludPública en el Perú, con efecto negativo en el desarrollo cog-nitivo y psicomotor del niño, una inadecuada introducción dealimentos conlleva a una deficiencia de ... -
Factors associated with adherence to the Mediterranean diet among medical students at a private university in Lima, Peru
(Modestum LTD, 2023-03-15)Acceso abiertoIntroduction: The Mediterranean diet (MedD)is a characteristic eating pattern of the countries of the Mediterranean region. Nonetheless, is unknown its adherence in medical students. We aimed to determine the prevalence ... -
Metabolically Obese Normal-Weight Phenotype as a Risk Factor for High Blood Pressure: A Five-Year Cohort
(Elmer Press, 2023-02-25)Acceso abiertoBackground: The metabolically obese normal-weight (MONW) phenotype has been considered a risk factor for different chronic diseases, but its role in high blood pressure (HBP) is still unclear. The aim of the study is to ... -
Anthropometric indicators for obesity and its relationship with depressive symptoms: analysis of a Peruvian national survey
(RESEARCH ARTICLE, 2023-02-06)Acceso abiertoBackground: The association between obesity and depression has been frequently reported. However, it still remains unclear which anthropometric indicators for obesity could be the best measure to explain its linkage ... -
The Fruit Intake–Adiposity Paradox: Findings from a Peruvian Cross-Sectional Study
(MDPI, 2023-02-27)Acceso abiertoDue to the increase in obesity worldwide, international organizations have promoted the adoption of a healthy lifestyle, as part of which fruit consumption stands out. However, there are controversies regarding the role ... -
Effect of Butionin-Sulfaximine and Fluphenazine as Trypanothione Inhibitory Drugs on Promastigotes and Axenic Amastigotes of Leishmania Peruviana and Leishmania Braziliensis
(EManuscript Technologies, 2023-03-01)Acceso abiertoBackground: Leishmaniasis is a disease caused by the Leishmania parasite, which is difficult to diagnose, causes disfigurement and is difficult to treat. Objectives: To determine the effect of Butionin-Sulfaximine (BSO) ... -
Eating habits and sleep quality in university students in times of COVID-19, Lima-Peru
(Fundacion Alimentacion Saludable, 2021-11-28)Acceso abiertoIntroducción: Los hábitos alimentarios y la calidad desueño en los universitarios son muy cambiantes por diversosfactores, entre ellos el confinamiento producto del COVID-19,afectando directamente a la salud. Objetivo: ... -
Use of unauthorized pesticides in primary agricultural foods, Peru (2011-2018) [Uso de plaguicidas no autorizados en alimentos agrícolas primarios, Perú (2011-2018)]
(Universidad Nacional de Tumbes, 2022-03-15)Acceso abiertoEl monitoreo de contaminantes que afecten la inocuidad de alimentos agropecuarios primarios se inició el año 2011 en el Perú. Se efectuó una revisión documental de los informes de monitoreo publicados en el sitio web del ...