Facultad de Ingeniería
Recent Submissions
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Cut orientation effect on mass transfer: drying and rehydration of yellow sweet potato cylinders
(Taylor & Francis Group, 2022-04-07)Acceso cerradoThis work aimed to evaluate how cut orientation affects mass transfer during the drying and rehydration process. Sweet potato cylinders of 1.90 cm of diameter and 0.50 cm of height were prepared. Three cut orientations ... -
Drying kinetics of blueberry pulp and mass transfer parameters: effect of hot air and refractance window drying at different temperatures
(Elsevier, 2021-12-30)Acceso cerradoBlueberry pulp was dried using hot air (HA) and refractance window (RW) methods at 55–95 °C, the drying kinetics were described by the Page (k and n) and Fick (Deff1) Models. In addition, mass transfer parameters (drying ... -
Customer attraction strategies for a SME company in the commercial sector before the Covid-19 [Estrategias de captación de clientes para una Mype del sector comercial ante el Covid-19]
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoThe objective of the research was to formulate strategies aimed at attracting clients for a Mype of the commercial sector dedicated to the commercialization of basic food products. The study was prospective. A reliable ... -
Commercial management model for brand awareness in a SME company of footwear sector before the COVID-19 context [Modelo de gestión comercial para la recordación de marca en una empresa PYME del sector calzado: contexto COVID-19]
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoThe objective of the research was to design a commercial management model for the brand awareness of an SME company in the Footwear Sector, of the city of Trujillo- Peru in 2021 in the context of COVID-19. The work methodology ... -
Índice de aceites residuales de cocina para la producción de biodiésel en las provincias de Lima y Trujillo. 2020
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoLa continua contaminación ha generado la búsqueda de energías renovables, teniendo a los biocombustibles como respuestas, especialmente al biodiésel a partir de aceite residual, que utiliza un desecho que no compite con ... -
Valoración económica para el adecuado manejo de residuos sólidos municipales. Una revisión sistemática entre los años 2010-2020
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoEl estudio se realizó teniendo en cuenta la contaminación generada por la inadecuada gestión de residuos sólidos municipales; por ello, el objetivo fue identificar los métodos y modelos usados en una Valoración Económica ... -
Processes management for competitiveness of a SME company in the hotel sector to face of Covid-19 [Gestión por procesos para la competitividad de una Mype del sector hotelero frente al Covid-19]
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoThe objective of the research was to design a process management model for competitiveness in an MSE in the Hotel Sector against COVID-19. The methodology used is prospective-descriptive, a questionnaire reliable (Cronbach's ... -
Análisis comparativo de la normativa sobre microplásticos en Perú y Europa, en el periodo 2005 – 2020
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoLa presencia de microplásticos en cuerpos de agua ha ocasionado que algunos países adopten medidas que regulen su uso y producción. Por ello, esta investigación tuvo como objetivo comparar las normativas existentes sobre ... -
Gestión por procesos en la logística en una empresa PYME del sector construcción
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoThe objective of this research is to determine to what extent Process Management influences the Logistics of the construction company Dayro Contractistas S.R.L, 2019. It is applied with a pre-experimental design and used ... -
Proposal for improvement through the application of the Total Productive Maintenance methodology to the maintenance services of the SAG Mills [Propuesta de mejora mediante la aplicación de la metodología de Mantenimiento Productivo Total a los servicios de mantenimiento de los Molinos SAG]
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoLa presente propuesta de mejora tiene como objetivo determinar el efecto que la aplicación de la metodología de mantenimiento productivo total tiene en el servicio de mantenimiento de molinos SAG. Para ello, se siguió un ... -
Organization by process and its influence on the customer service of the company Inversiones Pinto S.A.C [Organización por procesos y su influencia en el servicio al cliente de la empresa Inversiones Pinto S.A.C]
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoLa presente investigación busca determinar la influencia de una organización por procesos en el servicio al cliente de la empresa Inversiones Pinto S.A.C. La investigación según el propósito es aplicada y según el diseño ... -
Relación entre el aprendizaje autorregulado y rendimiento académico en estudiantes de Ingeniería Industrial de universidades de Trujillo 2017
(LACCEI, 2022-02-11)Acceso abiertoLos conceptos de aprendizaje autorregulado son relevantes en un proceso que comprende las relaciones de trabajo, formación profesional y sociedad. Durante la pandemia del COVID19 con la virtualidad de la enseñanza fue más ... -
Thermal stability of anthocyanins in grape skin extracts from red winemaking residues
(Springer, 2021-06-15)Acceso abiertoABSTRACT The stability of anthocyanins in extracts from red grape skins after applying dehydration temperatures of 40 °C and 150 °C was evaluated. Two fractions of red grape skins: unfermented fresh grape skins (F) and ... -
Effect of granulometry on the physicochemical and sensory properties of green banana peel flour-based snacks for two treatments
(Springer, 2021-06-15)Acceso abiertoABSTRACT Agroindustry generates a high production of waste, including the banana shell that can be used for flour extraction and the production of snacks. In this context, the objective of the study was to evaluate the ... -
Terahertz imaging and machine learning in the classification of coffee beans
(Springer, 2021-06-15)Acceso abiertoABSTRACT The geographical origin of coffee beans represents an effect on the attributes and quality of the product due to the different soil and weather conditions for a specific location. Therefore, the development of ... -
Osmotic dehydration effects on mass transfer kinetics and characteristics of fried banana (Musa balbisiana) chips
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT This study evaluated the osmotic dehydration (OD) treatments (using sucrose at 60 °Brix and a solution of salt 1.5% (m/m) with sucrose at 45 °Brix) in banana slices. The effects on the mass transfer kinetics ... -
Optimum substrate using Pinus chips, Eucalyptus chips and Corn cob for maximizing the production capacity of Oyster mushroom [Sustrato óptimo entre viruta de Pino, viruta de Eucalipto y coronta de Maíz para maximizar la capacidad productiva de Hongo Ostra]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT This work aimed to optimize the production capacity of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), using as substrates vegetables residues: pine chips (Pinus sylvestris), eucalyptus chips (Eucalyptus globulus) and ... -
Novel kombucha-analogue beverages made from Peruvian-pepper, matico and cedron: Bioactive and sensory profiles [Nueva bebida análoga a la kombucha hecha de molle, matico y cedron: Perfiles bioactivo y sensorial]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN radicionalmente, la kombucha es una bebida refrescante obtenida por fermentación de infusiones azucaradas de té negro mediante un consorcio microbiano de bacterias y levaduras llamado SCOBY (Symbiotic Culture of ... -
Strategic model and its influence on the positioning of the construction and Consultant José Abiel SAC, Jaén, 2018 [Modelo Estratégico y su Influencia en el Posicionamiento de la Constructora y Consultora José Abiel SAC, Jaén, 2018]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN El siguiente artículo corresponde a la implementación del modelo estratégico en el posicionamiento de la Constructora y Consultora José Abiel S.A.C. de Jaén en el año 2018. Para ello, se siguió un enfoque de ... -
Virtual assistant in information management for integrated crop management [Asistente virtual en la gestión de la información para el manejo integrado de cultivos]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT The lack of information on the part of the agricultural producer generates some inconveniences in communication, loss of time and money, that is why it is looking for another communication alternative. This article ...