Artículos científicos: Envíos recientes
Mostrando ítems 21-40 de 53
-
Novel kombucha-analogue beverages made from Peruvian-pepper, matico and cedron: Bioactive and sensory profiles [Nueva bebida análoga a la kombucha hecha de molle, matico y cedron: Perfiles bioactivo y sensorial]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN radicionalmente, la kombucha es una bebida refrescante obtenida por fermentación de infusiones azucaradas de té negro mediante un consorcio microbiano de bacterias y levaduras llamado SCOBY (Symbiotic Culture of ... -
Bioconversion and effect of metabolic inhibitors on secondary metabolites production during alcoholic fermentation [Bioconversión y efecto de inhibidores metabólicos sobre la producción de metabolitos secundarios durante la fermentación alcohólica]
(LACCEI, 2019-09-17)Acceso abiertoABSTRACT The aim of this study was to evaluate the bioconversion of metabolic inhibitors (furfural, o-vanillin, transcinnamic acid and copper) during alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae, and its effect on ... -
Effect of metabolic inhibitors on the alcoholic fermentation: tolerant yeasts
(LACCEI, 2018-07-20)Acceso abiertoRESUMEN El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de diferentes inhibidores metabólicos sobre la fermentación alcohólica por dos cepas de Saccharomyces cerevisiae: 7VA y AWRI796. Estos inhibidores se producen ... -
Properties of baked foams from oca (Oxalis tuberosa) starch reinforced with sugarcane bagasse and asparagus peel fiber
(Elsevier Ltd., 2017-09-10)Acceso abiertoABSTRACT The aim of this work was evaluate the effect of the addition of sugarcane bagasse and asparagus peel fiber on the physical and mechanical properties of baked foams based on oca starch. Low concentrations of fiber ... -
Lignocellulosic agroindustrial waste in Peru: potential for bioethanol, energy, and reduction of CO2 emission
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT The residues from agricultural and agroindustrial activities are not adequately valorised and at best they are destined for animal consumption or else they are inadequately disposed of. The objective of the present ... -
Physicochemical, functional and structural properties of starches obtained from five varieties of native potatoes (Solanum tuberosum L.) [Propiedades fisicoquímicas, funcionales y estructurales de almidones obtenidos de cinco variedades de papas nativas (Solanum tuberosum L.)]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN El presente trabajo tuvo como objetivo caracterizar física, funcional y estructuralmentemente los almidones extraídos de cinco variedades de papas nativas (Solanum tuberosum) var. Andígena: Águila (AG), Bretaña ... -
Polyester composite reinforced with fiber of Mauritia flexuosa treated with alkali: Impact energy, chemical composition and surface topography [Compuestos de poliéster reforzados con fibra de Mauritia flexuosa tratada con álcali: Energía de impacto, composición química y topografía superficial.]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT This work evaluated the influence of the concentration of NaOH (100, 200 and 300 g/L NaOH) in the mercerization process at 25 °C for 1 h, and of the percentage (15, 20 and 25% m/m) of Mauritia flexuosa fibers on ... -
Pre-treatments applied to rice husk enzymatic hydrolysis: effect on structure, lignocellulosic components, and glucose production kinetics
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT Freezing (-20 °C, 12h) and alkaline (NaOH 8%) pretreatments were applied individually and combined in rice husk (Oryza sativa L.) before their hydrolysis with cellulase (EC: 3.2.1.4.). The effects on structural ... -
Prickly pear, potential adsorbent of copper (Cu2+), iron (Fe3+) and chromium (Cr3+) from contaminated waters [Tuna, potencial adsorbente de cobre (Cu2+), hierro (Fe3+) y cromo (Cr3+) de aguas contaminadas]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT The aim of the study was to evaluate the potential of prickly pear cactus cladode (Opuntia ficus) to remove copper (Cu2+), iron (Fe3+) and chromium (Cr3+) from aqueous solutions. Distilled water mixed with Cu2+, ... -
Sorption isotherm and shelf life of malted quinoa flour [Estudio de la isoterma de adsorción y determinación de la vida útil de harina de quinua malteada]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN El presente trabajo estudió las isotermas de adsorción a 25 °C de harina de tres variedades de quinua (Chenopodium quinoa Willd.): INIA Salcedo (IS), Pasankalla Roja (PR) y Negra Collana (NC) sin maltear y malteada, ... -
Energy bars based on quinoa, kiwicha and chia: Textural, acoustic and sensory characteristics [Barras energéticas a base de quinua, kiwicha y chía: Características texturales, acústicas y sensoriales]
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoRESUMEN El presente estudio tuvo por finalidad evaluar las características físicas, texturales y aceptabilidad general de barras energéticas elaboradas con granos de quinua (Chenopodium quinoa Willd), kiwicha (Amaranthus ... -
Coverage of chitosan and essential cinnamon oil for strawberry conservation (Fragaria ananassa) var. Aroma, minimally processed
(LACCEI, 2020-09-15)Acceso abiertoABSTRACT Abstract– The use of edible coverage represents one of the important methods used to preserve the quality of minimally processed products. The aim of this research was to determine the effect of chitosan and ... -
Application of residual blue shark skin (Prionace glauca) clarifying sugarcane juice [Aplicación de residuos de tiburón azul (Prionace glauca) como clarificante de jugo de caña]
(LACCEI, 2020-08-15)Acceso abiertoRESUMEN La Industria pesquera y el consumo de productos del mar, genera gran cantidad de residuos que derivan en la contaminación del ambiente, entre ellos la piel de los peces, que puede ser utilizada para la extracción ... -
Modelling of the mineralization of the poultry manure under the effect of Alphitobius diaperinus “manure beetle” [Modelado de la mineralización de la gallinaza de jaula bajo el efecto de Alphitobius diaperinus “escarabajo del estiércol”]
(Universidad Nacional de Trujillo, 2018-09-22)Acceso abiertoRESUMEN Se realizó un trabajo de investigación con el objetivo de modelar la mineralización de la gallinaza de jaula bajo el efecto de Alphitobius diaperinus “escarabajo del estiércol”. Para diferenciar las características ... -
Aplicación del propóleo en envasado activo [Propoli's aplication on active packaging]
(Universidad Nacional de Trujillo, 2016-11-03)Acceso abiertoRESUMEN Las investigaciones relacionadas con el envasado activo están encaminados hacia la caracterización de nuevas películas basadas en hidrocoloides de fuentes no convencionales y la adición de agentes que proporcionen ... -
Mejora de los parámetros colorimétricos en vino de arándano (Vaccinium corymbosum) mediante chaptalización [Improved of the colorimetric parameters in cranberry (Vaccinium corymbosum) wine by chaptalization]
(Universidad Nacional de Trujillo, 2016-05-04)Acceso abiertoRESUMEN El consumo de alimentos ricos en antocianos como el arándano (Vaccinium corymbosum), puede ayudar a prevenir diversas enfermedades debido a su capacidad antioxidante y antiinflamatoria. Al tratarse de un fruto ... -
Plan de gestión de responsabilidad social a través de la producción y venta de mermelada en el sector VII de El Milagro, Trujillo – Perú [Management plan for social responsibility through and sale of marmalade production in the sector VII of the El Milagro, Trujillo – Peru]
(Universidad Nacional de Trujillo, 2016-05-27)Acceso abiertoRESUMEN Se realizó un trabajo de investigación con el propósito de mejorar la condición de vida de las madres de familia a través de su participación en la elaboración de mermeladas para la venta directa en el Sector VII ... -
Ultrasound-assisted hydration with sodium bicarbonate solution enhances hydration-cooking of pigeon pea
(Elsevier, 2021-02-27)Acceso abiertoABSTRACT This work studied the effect of ultrasound power and sodium bicarbonate (NaHCO3) concentration during soaking process on the hydration and cooking kinetics of pigeon pea (Cajanus cajan). The pigeon pea grains ... -
Automation of a Mattson Bean Cooker: A simple and a low-cost approach
(Institute of Food Science & Technology, 2020-07-26)Acceso abiertoABSTRACT This work aimed to automate the most popular method to determine the cooking time of grains: the Mattson Bean Cooker apparatus. The proposed system is a low-cost and a simple approach, offering the possibility ... -
The oenological interest of fumaric acid: Stop malolactic fermentation and preserve the freshness of wines
(EDP Sciences, 2019-10-23)Acceso abiertoABSTRACT One of the problems related to the increase in average temperatures in the wine-growing regions is the lower accumulation of organic acids in the berries. Wine freshness depends to a great extent on its acidity. ...